1 Mart 2013 Cuma

Maravilla Kültürü



Latin Amerikalılar Hakkında Bilgi Surenos/Nurtedos
Türkiye'de hızla yayılmış giden bir rol türü ki gayet normal, özellikle San Andreas (California)'da rol yaptığımızı düşünürsek. Ancak yanlış olan bazı şeyler bu tür rolleri yapan çoğu kişinin kendini 90'larda hissetmesi. Kullandıkları kelimeler ve bir chicano çetesi olmalarına rağmen(günümüzde [hispanik bir ırk]-american çetesi dışında fazla, neredeyse hiç, latin çetesi bulunmamakta) İspanyolca konuşmaya çalışmaları.



Kullandıkları Kelimeler ve Nedenleri
Hispanik çeteler sanılanın aksine "ese, vato, hombre, hermano vs." kelimeleri sıkça kullanmamaktadırlar. Bunlar yerine afro-amerikalı çetelerin de kullandığı terimleri tercih etmektedirler.
Holmes/homes: Sıkça kullanılan bir hitap biçimi, 90'lardan kalan son kelimelerden
Vato: Sık olmasa da kullanılan bir hitap, yine 90'lardan kalmıştır.
Homie/homeboy: Sürekli kullanılan kelimelerden biri. Nedeniyse şudur: hispanik çetelerin ikinci-üçüncü nesillerinin Amerika'da doğmasıyla soya bağlılık azalmış ve bunun sonucunda İngilizce İspanyolca üzerinde dominant bir hâle gelmiştir. Bunun sonucunda afro-amerikalı çetelerden duyulan kelimeler kullanılmaya başlanmıştır.
Nigga: Evet, hispanikler nigga yani zenci terimini sıklıkla kullanmaktalar. Bunun en mantıklı açıklaması üst madde de belirtilen açıklama.
Man: Türkçe'de adamım olarak geçen bu sözcük sıklıkla kullanılmakta, zaten çok yabancı olunmayan bir sözcük.
Scrap/Rat/Surrat/Crap/Surputa: Surenolara düşman çeteler tarafından surenoları aşağılamak için kullanılan sözlerdir.



Nuestra Familia vs. La Eme:
Bunu yazma gereği duyuyorum çünkü çoğu kişi Nortenolar ve Surenolar arasındaki savaşın temel sebebini bilmemektedir. Bu sebep aslında basit bir ayakkabıya dayanmaktadır. Geçmiş zamanlarda bir hapishanede Mexican Mafia üyesi birinin, herhangi bir çeteye mensup olmayan kuzeyli bir chicano'nun ayakkabısını almasıyla kuzeyliler kendi aralarında bir birlik oluşturur ve kendilerini Norteno diye çağırmaya başlarlar. Nuestra Familia'da adından anlaşılacağı üzere Norteno'ların beslendiği kaynaktır. NF'teki üst rütbeli kişilerin hapisten çıkması sokakta Sureno'lara karşı olan gücün sağlandığı anlamına gelmektedir. NF sokaklarda Nortenos adıyla anılmaya başlanır.




Çeteler Hakkında Bilgiler:
Hispanikler temelde iki çeteye ayrılsa da bu çetelerden türemiş sub-group veya clique olarak nitelendirebileceğimiz çeteler de mevcuttur. Aralarındaki ilişki örnek olarak aşağıdaki gibidir.
La Eme(Mexican Mafia) > X Cartel'i > X Cartel'inin dağıtım bölgesinde olan en büyük Sureno çetesi > Büyük Sureno çetesine bağlı olan clique'ler > Clique'ler adına satış yapan ancak çete üyesi olmayan satıcılar

Kısacası durum böyle işlemektedir.

Sureno: Güneyli çeteler için kullanılmakta olan terimdir, köklerine sadık kalmaya çalışsalar da yine de kalamamışlardır. En büyük düşmanları Nuestra Familia ve doğal olarak Norteno temelli çetelerdir.
Norteno: Kuzeyli çeteler için kullanılmakta olan terim olsa da günümüzde kuzey/güney ayrımı sadece sözdedir. Güney California'da pek fazla Norteno seti bulunmamaktadır ancak bunun aksine Kuzey California'da çok sayıda Sureno seti vardır. Sureno/Norteno günümüzde sadece çetelerin temsil ettiği şeylerdir.
Brown Pride: Tüm latinlerin tek çatı altında toplanması gereken görüştür temelde ancak günümüzde böyle işlememektedir. Brown Pride'ın anlamı daha çok Sureno çetelerinin kardeşliğini simgelemektedir.
Green Pride: Maravilla tarafından çıkan bir terim olmasına karşın Norteno'lar tarafından sıkça kullanılmaktadır. Bunun nedeni, Sureno'ları hedef alan ters renk seçiminden başkası değildir. Brown Pride terimi Norteno'lar tarafından da kullanılmaktadır.

Üyelikler ve Çetelerin Kazanç Yolları:
İki tarafta da (NF, La Eme) uyuşturucu ticaretinin yanı sıra kadın ticareti çok büyük bir paya sahiptir. Silah ticareti uyuşturucu ve kadın ticaretinin gerisinde kalsa da büyük bir önem teşkil etmektedir.

Üyelikler, pek çok kişi hispanik bir çete olmanın afro-amerikalılara ve beyazlara düşmanlık olduğunu düşünmekte, ancak şöyle bir durum var ki; NF ve La Eme'de hem beyaz hem afro-amerikalı üye kabul etmekte. Ha bu durumdaki üyeler şanslı mı, kesinlikle hayır. İşleri hispaniklere göre çokta zor olsa iki tarafta kabul ediyor.

Irkçılık ve Diğer Suç Organizasyonlarına Yaklaşım:
Irkçılık dediğim gibi çok düşük seviyede, ancak işi abartmış olan hispanik çeteler tabii ki bulunmakta. Bunların çoğu Aryan Brotherhood ve Nazi Lowriders gibi çetelerle iş birliği de yapmakta.

Diğer suç organizasyonları deyince herkesin aklına "diplomasi" gelir sanırım. Surenolar, Mongols MC-Hells Angels MC savaşının ortasına düştüklerinden dolayı bir taraf seçmiş ve Mongols MC'yi tabiri caizse Sureno clique'i haline getirmişlerdir. Bu nedenle Hells Angels MC tamamen ırkçı bir tavır sergilemektedir.
Nortenolar ise pek ırk ayrımı gözetmeden her türlü organizasyonla iş yapmaktadır buna Mara Salvatrucha ve clique'leri de dahildir. Salvadorlular ve Meksikalılar ne kadar en yakın iki ırk olmasa da Surenolara karşı birbirlerini destekler tavırlar sergilemektedirler.

Hiyerarşi ve Yaş:
Hiyerarşi çoğu hispanik çetede aynı şekilde işler. Shotcaller-Second Man-Lieutenant-Insider-Associate/Official Outsider/Trusted Outsider-Outsider. Rütbeleme düzenindeki hiç kimse kendinin üstündeki birine asla saygısızlık vs. edemez, bunun nedeni doğal olarak kişiye olan saygı ve ölüm korkusudur.

Rütbeleme düzenindeki yaşlarda normal bir çetede: 25-30/25-30/20-25/17-25/15-19/13-19 şeklindedir. Bazı "little clique" olarak geçen setlerde yaşlar verilen örneklerin çok çok altında olabilir. Buna en iyi örnek: Batı Los Angeles'daki bir 18. Street Gang setinin Shotcaller'ının 14 yaşında olması.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder